Конекција и тестирање на контролорите EthernetRoomManager , EthernetHeatManager користење на грешки Модул

Ethernet eHouse – Паметни дома демонстрација модул , овозможува тестирање и оцена на сите контролори на eHouse home automation .
eHouse интелигентна зграда оценување Модул содржи сите хардверски ресурси зачувани на ПХБ заменува производство инсталација во вашиот дом . Врска со контролорот модул демонстрација е многу едноставна и се потребни само поврзување на релевантни ” ленти ” меѓу микропроцесор контролер и демо ПХБ .

Ethernet може да се подели во две главни варијанти на хардвер:

 • контролори просек – врз основа на ПХБ EthernetRoomManager
 • контролори големи – врз основа на ПХБ CommManager / LevelManager

Во овој пост ќе разговараат за тестирање и оцена на просечната контролер (врз основа на ЕРМ) модул користење DEMO Ehouse4Ethernet .

Прво , бидете сигурни дека моќта модул е ​​исклучен од демо и ЕРМ има неповрзани сите кабли и конектори .
 Модул Водач eHouse паметни дома демонстрација верзија на Етернет

 Интелигентна Ethernet куќа eHouse - Доведе контролори ЕРМ , Ehm , ЕСМ

Целосно да ги анализира однесувањето на контролорот , Треба да го поврзете следниве ЕРМ конектори помеѓу модулите демо и ЕРМ:

 • Отстрани ги сите кабли од конекторите во ” ТЕСТ ”
 • 50 пински рамен лента излези (S18) . И кратки скокач ” ЕРМ енергија ” на конектор S18
 • 14 пински рамен лента влезови (S14) .
 • 16 пински рамен лента (S16) за надворешни панели на ресурси ЕРМ (инфраред , температурен сензор , осветлување , нежните) .
 • 20 пински рамен појас (J5) за конвертори аналоген / дигитален .

Следниот чекор е соодветна комбинација на сензори поврзани со влезови на ADC .
За ЕРМ , скокач ” Светлина ” , поврзување на светлосниот сензор на ADC влез на надворешен панел на контролорот .
За други контролори , тоа мора да биде исклучен .
Во прилог , ако горенаведените сензори се поврзани , сензор за избор џемпери бараат отстранување на џемпери за влез 10 за два 32 – пински конектори .
Ако ние се занимаваат со контролорот, освен ЕРМ и потребата да влезат на ADC температурен сензор поврзан MCP970x:

 • Исклучете го скокач ” Светлина ”
 • Поврзете скокач за влез 10 на 32 пински конектор за LM335
 • Или Поврзете скокач за влез 10 на 32 пински конектор за MCP970x

Следниот чекор е да одбереш останатите температурни сензори , поврзување на нив да бара влезови .
Изгледа за 2x32pin , дозволувајќи индивидуална поврзување на сензорите LM335 или MCP970x да било влез на контролорот .
Можете да изберете само еден сензор .
Активирање на сензорот исто така, обезбедува конекција LM335 ” Повлечете нагоре ” отпорник да 3V3 која обезбедува енергија на сензорот .
Ова е многу повеќе сигурно поврзување на сензор од целосна – моќ сензорот коло како сензор иглички не се допира моќ .
Но Сензори LM335 за Ethernet контролери немаат целосна – скала за мерење и може да се измери температури до околу 56 степени C . .
Во случај на многу ниски температури, исто така, може да биде ефект на греење од страна на термометар вредност , ако прекумерна струја , затоа што овие сензори работат оптимално за 5V понудата напон .
На пример , За поврзување на сензор за внесување на LM335 Не . 7 , во 32 – пински конектори отстраните скокач во ред 7 за MCP970x и кратки – коло за LM335 .
За поврзување на сензор на влезниот MCP970x Не . 6 до 32 – пински конектори отстраните скокач во ред 7 за LM335 и блиску до MCP970x .
Бидете свесни дека , во зависност од видот на контролорот (хардвер и интерконекција модул) дел од влезови може да се поврзе на печатени коло на контролорот .
Ве молиме погледнете го детална документација на контролорот , мерење на сензори кои не се физички поврзани со други ресурси .
Ако не го користите контролер , која е сите слободни како мерење влезови (ehm , ЕСМ) , треба да се намали на внесување врски, кои се слободни за секој медиум контролер (3 , 5 , 6 , 7 , 8) .
Следниот чекор е да се поврзете со рутер или Префрли се на Ethernet контролер LAN RJ – 45 .
По проверка и потврдување дека сите кабли се правилно поврзани и ја зајакна 12VDC напојување може да биде поврзан со модул демо одбор кој исто така е придвижуван од овој .

Тестирање на дигитални излези

Членки на дигитални излези се прикажани на LED диоди се наоѓа во сегментот ” РЕЗУЛТАТИ ” на евалуација модул .
LED светла за соодветните излез е еднаков на вклучете на реле во производство систем .
Демонстрација единица има две независни секции ” РЕЗУЛТАТИ ” , која овозможува истовремен одјавувањето две средни контролори (ЕРМ , Ehm , ЕСМ , итн) .
Ова е особено важно ако сакаме да се дружат случај со друг контролер испратени од првиот , и ние имаме намера да се тестира .
Да не мора да се поврзете дополнителен кабел скокач ” ЕРМ енергија ” мора да биде краток во секоја секција ” РЕЗУЛТАТИ ” .

Тестирање на дигитални влеза

На дигитални влезови на Ethernet контролери се поврзани преку ” Повлечете нагоре ” отпорници до контролорот 3V3 напон .
За нив е потребно да се активирате на внесување shorted да земјата контрола .
Поради ова , Настанот контрола систем кој може да се пренесе од различни извори , моно – стабилна прекинувачи се користи (ѕвоно) .
Ова го спречува извршувањето на судир настани , кога како прекинувач сили, како што се вклучување на надворешен панел на излез ќе го добиеме настан надвор од иста излез .
Влезови се поврзани директно на модул Ethernet прекинувачи DEMO ( ” микро swich ” ) Е наведена во ” ЕРМ Влезови ” .
Притискање на прекинувачот на модулот демо се смета за да го вклучите прекинувач за производство инсталација или активирање сензор поврзан со внесување .
Во посебни случаи , влез државата да инвертен примена конфигурација CommManagerCfg . exe поставување на знаме ” Инвертен ” .
Ова ќе го исклучи терминали од земјата .
Оваа опција треба да се користи само во случај на прекинувачи со нормално – затворени контакти NC (нормално е затворена) .
Ова може на пример да се однесува на трска потврдува затворање прозорци , врата , Гејтс , ролетни или аларм сензори , Типични реле резултати кои обично се поврзани .
Злоупотреба на опции ” Инвертен ” конфигурацијата на внесување во однос на видот на прекинувачот автоматски се трчање настани поврзани со почетокот на секој контролор на или ресетирање .
Во прилог , нормално прекинувачи ќе реагира со задоцнување , на ослободување на прекинувачот, а не за притискање на нив , како тие треба да бидат .
Следниот чекор е да се поврзе системот настани поврзани со дигитални влез .
Ова е направено во примената CommManagerCfg . exe , со избирање на еден настан од листата на настани за контролор .
Во случај на единствен влез контрола во изберете настан ” Префрлате ” ќе резултира со , секој пат кога ќе притиснете го прекинувачот за промена на состојбата на придружните излез .
Вие исто така може да го контролира еден излез наместо стартувате програми . На програмата се интегрира која било комбинација од резултатите на дигитални излези (на , исклучување или остави непроменет) .
Ова ќе ви овозможи да се контролира комплекс светлина сцени се состои од неколку / неколку независни осветлување кола со неколку прекинувачи .
По конфигурирање на дигитални влезови , притиснете ” Сочувај ги подесувањата ” на главна форма да се вчита на примена на контролорот .

Тестирање мерење сензори

По поврзување и конфигурирање на аналогни / дигитални конвертор влезен сигнал на модулот демо , она што беше разговарано на почетокот на пост , мора да бидат поставени во примената конфигурација CommManagerCfg . exetype на ADC влез во согласност со тип на сензор .
Инаку , на сензорот вредност ќе се пресметува на погрешен начин со контролни панели софтвер , и го постави неважечки прагови (на пример, . температура) за трчање настани не ќе има смисла .
За промена на тип на сензор мора да одберете ” Напредни поставувања ” .
За да ја тестирате надминува праговите (мин , максимум) за даден влез, A / D конвертор , потребно е да се поврзат релевантни настан (мин , максимум) во примената CommManagerCfg . Exe .
Често тоа е префрлување на еден од излезите (кој систем на производство е поврзан со прилагодување даден физичко ниво како што се: греалка , радијатор вентил , вентил за подно греење во собата , итн . . )
Во случај на праг (мин) и неговите гости во случај на прагот (макс) , ова ќе ви овозможи да се постигне автоматска контрола на физичката вредност (на пример, . температура) и имајќи го во опсег .
Таа, исто така треба да се забележи , поставување на прагови за сите мерни влезови се групирани во A / D програми ” ADC Подесувања ” програми кои ги интегрираат автоматизирана контрола на греење контрола , осветлување , влажност , итн .
Земени во предвид се прагови за во моментов работи програмата .
Кога ќе влезете конфигурациски поставки , мерење прагови , ADC програми и натоварена во контролер , така што исто така треба да се води конфигуриран, A / D програма .

Тестирање нежните

Системот се користи eHouse нежните PWM (пулсот ширина модулација) за константен напон DC моќност (на пр 12VDC) .
Тие имаат голем број на предности како што се светло stepless , без треперење , промени во осветленоста , мешање , потпевнувам , многу повисока фреквенција отколку на нежните на варијабли како што се напон (230VAC thyristor или triac) .
EHouse нежните се реализира во областа на хардверот отколку софтвер, па тие се многу побрзо и попрецизно во споредба со другите видови на нежните . Тие, исто така, не товар на процесорот и не се зависни од било која друга алгоритми во микропроцесор контролер . Расте придушување прецизност многу пати и не осветленоста грешки (промени , ” пливање ” ) Се појавува .

Во нежните дел , постојат LED диоди да пробате различни варијанти на нежните .

На демо единица за тестирање три нежните, кои обично се приклучи на медиум – големина контролер модули .
Тие се жичен до конектор ” Преден панел ” (S16) .
Постојат 2 опции за поврзување LED диоди на контролорот во нормален режим и обратно .
Во нормален режим , на осветленоста на придушување е компатибилен (пропорционален y = a * x) на ниво на придушување (0 . . 255) во контролорот .
Превртена осветленоста придушување се противи (т.е. обратно y = 255 – a * x каде x = (0 . . 255) на ниво на придушување контрола .
Три нежните може да се користи самостојно или како еден RGB придушување во вашиот дом .
Во една нормална инсталација , наместо на LED диоди треба да бидат поврзани со PWM контролер optocoupler .
Во зависност од конкретните контролер PWM затемнување LED диоди пренесува optocoupler врска во нормален мод или промени ” компензира ” придушување тип (нормални или инвертен) .
Optocoupler е исто така многу важна, бидејќи тоа го изолира власта PWM затемнување возачот од eHouse контролер, па тоа е многу побезбедно да се поврзете без потреба за заеднички напон за контролер и возач .
Ова е особено применлива за користење на големи количини на PWM нежните каде што е непрактично да се користи еден напојување за сите нежните и eHouse контролори .
Кога се користи 12V халогени светилки , 35W халогени се земе 3А моќ да им даде 100 % светлина .
Дадена таква нежните RGB LED 3 * 3W3 добијат максимум . 10W за секој придушување RGB во случај на поголема моќност , Power LEDs сили ќе биде многу поголема .
Кога се користи низок напон регулатори за нежните, како што 12V , тоа не е без значење на Пад на напон на кабли . Во случај на тенки жици снабдување напон од еден напојување напонот загуби , може да достигне до 50 % што значи дека во финалето сегменти на напојување напонот од 12V нежните наместо ќе имаме 6V кој ќе се создаде ” Феноменот на дрвото Божиќ дома ” .
А подобро решение е да се користи неколку независни , ” Локалните ” ниска – напон за напојување за нежните .
Ова му дава многу пониска моќ дисипација како и цената е често помалку и посигурен .
Предвидени безбедност за автоматизација е употребата на напон – изолирани за посебна контрола на надворешните уреди .

Тестирање Инфрацрвен пренесуваат и примаат – IR

И покрај повеќе модерна контрола технологија , графички панели , паметни телефони – IR далечински управувачи контрола се уште е незаменлив и непобедлива .
Локално IR контрола на соба , ТВ , HiFi кула е многу побрзо и поудобно .
Во прилог , на батериите може да издржи многу години, наместо часови, како за паметни телефони или таблети .
Пилотите Цените се исто така значително помал од графички панели , паметни телефони , итн . .

Безжичен далечински управувач и интеграција со аудио – Видео системи , опремени со инфрацрвени поддршка , EthernetRoomManager се спроведува во неколку основни инфрацрвена стандарди .
EHouse4Ethernet демонстрација модул има изградено – во МО предавател и IR приемник .
IR приемник ви овозможува да добиваат сигнали од било кој од пилотите во Sony SIRC стандард ви овозможува да го контролираат тековната EthernetRoomManager .
Можете да ги користите за да:

 • вклучување / исклучување / вклучите резултати
 • промена на излез
 • промена на ниво на секоја придушување
 • ресетирање на контролорот
 • Започне случај на IR далечински управувач кодови доделен
 • пренос на инфрацрвена кодови за контрола на софтвер извршување други настани и надворешните функции
 • код скенирање инфрацрвена (учење) за контрола на надворешните уреди ТВ , Аудио / Видео
 • прагови промена на A / D (+ / – )

Инфрацрвен предавател се користи за тестирање контролни надворешни уреди опремени со инфрацрвен далечински управувач .
Да го стори тоа , барањето ” CommManagerCfg . exe ” во МО подесувања ” фаќање ” IR код праќаат со стискање на копчето на оригиналниот далечински управувач .
Таа ќе се појави во прозорецот на апликацијата со производителот код .
Потоа можете да додадете и именува како стандарден настан eHouse систем и да ја стартувате на било кој начин .

Тестирање и конфигурацијата на модул со користење на демо пред да инсталирате контролорот модули во собите во куќата е особено поволна , затоа што тогаш не мора да се кандидира секој пат далечинскиот управувач за да го програмабилен контролер , се врши на табелата .
IR Учење време е исто така ограничен и е околу 30 секунди Потоа контролорот автоматски ќе се исклучи овој режим .
Инфрацрвен предавател и приемник е исто така се користи во авто – Тест контролори .
За повеќе информации: Насловна Автоматика eHouse4Ethernet – Контролната соба EthernetRoomManager .
Контрола на осветлување , греење , HiFi опрема Насловна Автоматика eHouse4Ethernet – Слепи контролер , Гејтс , marquess , алармот SMS алармот известување – Контролорот дискови .
Насловна Автоматика eHouse4Ethernet – Контролорот кат , дома , Стан Осветлување и греење контрола централизиран верзија .
Насловна Автоматика eHouse4Ethernet – документација