Тестирање и оцена на CommManager и LevelManager контролори со демо модул на Ethernet eHouse home automation

Паметни дома демонстрација модул eHouse4Ethernet овозможува тестирање и оцена на сите контролори .
Евалуација модул е ​​интелигентна зграда eHouse носат речиси сите хардверски ресурси чуваат во една замена на производство на PCB фабрика дома . Врска демонстрација модул на контролорот е многу едноставна и бара само врска помеѓу соодветните конектори и микропроцесор контролер демо ПХБ .
Ethernet контролери можат да бидат поделени во две главни варијанти на хардвер:

  • контролори големи – врз основа на ПХБ CommManager / LevelManager
  • контролори медиум – врз основа на EthernetRoomManager ПХБ

Во овој пост ќе разговараат за тестирање и оцена на големи контролери (врз основа на CommManager / LevelManager) со Ehouse4Ethernet DEMO модул .

Прво , бидете сигурни дека моќта модул е ​​исклучен демо и CommManager / LevelManager ги отстрани сите кабли и конектори .

 Модул Водач eHouse паметни дома демонстрација верзија на Етернет

 Интелигентна Ethernet куќа eHouse - Доведе контролори CommManager / LevelManager

Целосно да ги анализира однесувањето на контролорот треба да се поврзе на следниве LM / CM конектор помеѓу модулите DEMO и LM / CM:

  • Unclip сите жици од терминали во ” ТЕСТ ” дел
  • 50 пински рамен лента излези (S18) конектор ” Реле испис 1 ” . И да ги отстраните скокач ” ЕРМ енергија ” во врска S18
  • 50 пински рамен лента излези (S17) конектор ” Реле испис 2 ” . И да ги отстраните скокач ” ЕРМ енергија ” во врска S17
  • 20 пински рамен појас (J5) за конвертори аналоген / дигитален .
  • Поврзете го кабелот – конектор ” Моќ ” меѓу м / LM и модул демонстрација

Следниот чекор е соодветна комбинација на сензори поврзани со влезови на ADC .
Отстранете ја скокач ” Светлина ” , поврзување на светлосниот сензор на ADC .
Следниот чекор е да одбереш останатите температурни сензори , поврзување на нив да бара влезови .
Изгледа за 2x32pin , дозволувајќи индивидуална да се поврзете сензори LM335 или MCP970x да било влез на LM / CM .
Можете да изберете само еден тип на сензор .
Активирање на сензорот исто така, обезбедува конекција LM335 ” Повлечете нагоре ” отпорник да 3V3 која обезбедува енергија на сензорот .
Ова е многу повеќе сигурно поврзување на сензор од целосна – придвижуван сензорот коло , како сензор иглички не се допира моќ .
Но LM335 Сензори за Ethernet контролери немаат целосна – скала за мерење и може да се измери температури до околу 56 степени C . .
Во случај на многу ниски температури, исто така, може да биде ефектот на загревање се со прекумерна струја , затоа што овие сензори работат оптимално за 5V понудата напон .
На пример , За поврзување на сензор за внесување на LM335 Не . 7 , во 32 – пински конектори отстраните скокач во ред 7 за MCP970x и кратки – коло за LM335 .
За поврзување на сензор на влезниот MCP970x Не . 6 до 32 – пински конектори отстраните скокач во ред 7 за LM335 и блиску до MCP970x .
Бидете свесни дека , во зависност од видот на контролорот (како на хардвер и интерконекција модул) дел од влезови може да се поврзе на печатени коло .
Ве молиме погледнете го детална документација на контролорот , мерење на сензори кои не се физички поврзани со други ресурси .
Ако не го користите контролер , која е сите слободни како мерење влезови (ehm , ЕСМ) треба да се намали внесување врски, кои се слободни во контролер (3 , 5 , 6 , 7 , 8 , 9 , 10 , 11 , 12 , 13 , 14 , 15 , 16) .
Следниот чекор е да се поврзете со рутер или Префрли се на Ethernet контролер преку LAN RJ – 45 .
По проверка и потврдување дека сите кабли се правилно поврзани и ја зајакна 12VDC напојување може да биде поврзан со модул демо одбор кој е, исто така, моќта на контролорот .

Дигитален излез Напредно Тестирање

Членки на дигитални излези се прикажани на LED диоди се во деловите ” РЕЗУЛТАТИ ” евалуација модул .
LED светла за соодветните излез своето основање и е еквивалентен на вклучувањето на реле во производство систем .
Демонстрација единица има две независни ” РЕЗУЛТАТИ ” делови кои ви овозможува да се провери сите излези истовремено голем контролори (CM , LM , итн) .
Тоа е отворање џемпери ” ЕРМ енергија ” во секој дел од ” РЕЗУЛТАТИ ” како Голем Ethernet контролери не се добиени висок напон на овие зглобови .
Приклучок за струја на ваков начин може да предизвика голема штета на контролорот .
Тие мора да се хранат нормално кабелот како стандарден конектор за моќ контролори .

Тестирање на дигитални влеза

На дигитални влезови на Ethernet контролери се поврзани преку ” Повлечете нагоре ” отпорници моќта на контролорот (3V3) .
Потребно е да го активирате влез shorted да земјата контрола (на LM) и исклучете го од теренот за (LM) .
Поради ова , Настанот контрола систем кој може да се пренесе од различни извори , моно – стабилна (ѕвоно) прекинувачи се користат .
Ова го спречува извршувањето на судир настани кога таквите прекинувач сили, како што се вклучување на надворешен панел на излез ќе го добиеме настан надвор од иста излезна .
Влезови (12) се директно поврзани со модул Ethernet прекинувачи DEMO ( ” микро swich ” ) Е наведена во ” ЕРМ Влезови ” .
Прекинувачи инсталирани на демо единица е ” нормално отворен ” НЕ дека е во согласност со ЕРМ , LM и не CommManager .
Притискање на прекинувачот на модулот демо се смета за да го вклучите прекинувач за производство инсталација или активирање сензор поврзан на влез (за LevelManager) .
За да го користите прекинувачи на модулот поврзан со CommManager демо или LevelManager треба да се направи адаптер приклучок (IDC14 да IDC50) .
Во прилог , имаме на располагање само 12 влезови .
Алтернативно , можеш да пробаш unisolating влез 50pin рамен кабел завршува , и директно shorting или одвојување жици
Во овој случај потребно е CommManager инверзија на влез во CommManagerCfg . exe конфигурација апликација , поставување на знаме ” Инвертен ” прекинувачи да го користите модулот DEMO . Оваа сила спротивното однесување на прекинувачот .
Следниот чекор е да се поврзе системот настани поврзани со дигитални влез за LM / CM .
Ова е направено во CommManagerCfg . exe примена , со избирање на еден настан од листата на настани за контролор .
Во случај на единствен влез контрола во изберете настан ” Префрлате ” (Switch) ќе резултира со , секој пат кога ќе притиснете го прекинувачот , го промени состојбата на придружните излез .
Вие исто така може да го контролира еден излез наместо стартувате програми . На програмата се интегрира која било комбинација од резултатите на дигитални излези (на , исклучување или остави непроменет) за ЛМ .
Ова ќе ви овозможи да се контролира комплекс светлина сцени се состои од неколку / неколку независни осветлување кола со неколку прекинувачи . По конфигурирање на дигитални влезови , притиснете ” Сочувај ги подесувањата ” на главна форма да се вчита конфигурацијата на контролорот .

Тестирање мерење од сензорите

По поврзување и конфигурирање на влез аналоген / дигитален модул демо , она што беше разговарано на почетокот на пост , тоа мора да биде поставена во CommManagerCfg . exe конфигурација примена на видот на АДЦ во согласност со тип на сензор .
Инаку , на сензорот вредност ќе се пресметува во погрешна примена на софтвер за контрола на , панели и сет прагови (на пример, . температура) за трчање настани не ќе има смисла .
За промена на тип на сензор мора да одберете ” Напредни поставувања ” .
За да ја тестирате надминува праговите (мин , максимум) за даден влез, A / D конвертор , потребно е да се поврзат релевантни настан (мин , максимум) во CommManagerCfg . Exe примена .
Често тоа е вклучување на еден од излезите (кој систем на производство е поврзан со прилагодување на дадена физичка вредност, како што се . греалка , радијатор вентил , вентил на подно греење во собата , итн . . ) .
Во случај на праг (мин) и неговите гости во случај на прагот (макс) .
Ова ќе ви овозможи да се постигне автоматска контрола на физичката вредност (на пример, . температура) и имајќи го во опсег (мин. , максимум) .
Таа, исто така треба да се забележи , поставување на прагови за сите мерни влезови се групирани во програмите ADC ” ADC Подесувања ” програми кои ги интегрираат автоматизирана контрола и греење контрола , осветлување , влажност , итн .
Земени во предвид се прагови за во моментов работи програмата .
Кога ќе влезете конфигурациски поставки , мерење прагови , ADC програми и натоварена во контролер , исто така треба да се води конфигуриран ADC програма .
За повеќе информации: Home automation – eHouse 4 Ethernet – Контролната соба EthernetRoomManager . Контрола на осветлување , греење , HiFi опрема
Home automation – eHouse 4 Ethernet , Контролер – ролетни , Гејтс , marquess , алармот SMS алармот известување – Контролорот дискови .
Насловна автоматизација eHouse 4 Ethernet , Контролер – кат , дома , Стан Осветлување и греење контрола централизиран верзија .
Home automation – eHouse 4 Ethernet – Техничка документација